2013. augusztus 4., vasárnap

Cégalapítás Montenegróban                A montenegrói cégalapítás hasonlít a Szerb cégalapításhoz (lásd Cégalapítás Szerbiában cikkünket) és nem csak az adókedvezmények tartoznak az előnyei közé, hanem az is, hogy minden évben rengeteg turista látogat el ebbe az országba.
                Cégformák Montenegróban
                Hasonlóan a többi országhoz képest, itt is 3 cégforma alapítható, mégpedig:
-          Društvo sa ograničenom odgovornošću – DOO (azaz Korlátolt Felelősségű Társaság – KFT)
-          Akcionarsko društvo – AD (azaz Részvénytársaság – RT)
-          Komanditno društvo – KD (azaz Betéti Társaság – BT)

E három közül a legkedveltebb itt is a Korlátolt Felelősségű Társaság, melynek alaptőkéje minimum 1 euró, persze ajánlatos ennél nagyobb összeget rászánni, mivel ez az összeg határozza meg a társaság felelősségét, valamint ezzel az összeggel fog a cég gazdálkodni. Egy kft-t megalapíthat egyetlen magánszemély vagy jogi személy is.
Ha a társaságot egy természetes személy alapítja, akkor szükséges az alapító személy útlevelére, egy jogi személy esetében pedig egy hitelesített cégkivonat szükséges. Ezen kívül kell még az ügyvezető hitelesített aláírása, a határon kapott bizonylat az alaptőke behozataláról, banki bizonylat az alaptőke befizetéséről, a társaság alapítási szerződése és egy statútum és egy székhely. Az alapítási időtartam 1-2 hét.

A részvénytársaságok esetében szükséges minimum 2 alapító személy, ám itt az alaptőke értéke már minimum 25 ezer euró. Ennél a cégformánál is ugyan azok az iratok szükségesek, mint egy kft. megalapításánál. Ebben az esetben a cégalapítás időtartama már meghaladja a 4 hetet is, pontosabban a 20-30 napot.

A betéti társaság, hasonlít a kft-hez, annyi eltéréssel, hogy itt két féle tagcsoport létezik. Az egyik a korlátolt felelősségű tag, vagy más néven kültag, a másik pedig a korlátlan felelősségű tag, melyet beltagnak neveznek. Ezek között az a különbség, hogy a beltagok felelőssége a saját vagyonukig terjed, míg a kültagoké csak a cég alaptőkéjének összegéig.
Erre a cégformára is érvényesek a kft alapításánál felsorolt dokumentumok, ám itt a cégalapítás időtartama mindössze egyetlen hét.

Adózás Montenegróban
Montenegróban két féle Általános Forgalmi Adókulcs van érvényben. Az egyik a normál 17%-os, a másik pedig a csökkentett, mely csak 7%-os. A 7%-os csökkentett adókulcs csak különböző kereskedelmi ügyleteknél érvényes. Ezekbe tartozik például a tej, kenyér, cukor, olaj, gyógyszerek, tankönyvek, tanszerek, könyvek, szállás és hozzá kapcsolódó szolgáltatások, ivóvíz, folyóiratok, mozi, színház, sportlétesítmények szolgáltatásai, vetőmagok, és még sok más termék.
A nyereségadó és a személyi jövedelemadó értéke is 9%.