2013. augusztus 8., csütörtök

Offshore cégalapítás Ciprus                Előző cikkeimben már írtam az offshore paradicsomokról, például Máltáról. Offshore cégnek számít minden cég, mely nem az alapítás országában végez tevékenységet. Tehát ha például Ön Cipruson alapít egy céget, és Magyarországon fog tevékenykedni vele, az azt jelenti, hogy önnek egy offshore cége lesz. Ez azért jó, mert bár Magyarországon folytatja a tevékenységét, mégsem kell, a Magyarországon adót fizessen.
                Miért jó egy ciprusi offshore cég?
Már fentebb elmondtam egy mondatot, a ciprusi cégek előnyeiről, ám emellett még rengetek, más előnye is lehet.
Az egyik ilyen előny az adókulcsok mértéke, hisz itt az ÁFA értéke mindössze 15%, amit ki sem kell, fizessen, ha Ön a cégével Magyarországon tevékenykedik (ha hazánkban alapítana céget, az azt jelentené, hogy 27% ÁFÁ-t ki kéne, fizessen minden termékre). A társasági adó mértéke cipruson 10%, mely hazánkban 19%. Amivel még számolni lehet, az a személyi jövedelemadó, mely adómentes egészen 17 ezer euró jövedelemig, ám 17 ezer euró fölött már 20%-tól 30%ig növekszik.
Egy másik előny, mely sok ember számára fontos lehet, az anonimitás, valamint az, hogy Ciprus is Európai Uniós tagállam, így lehetőség van EU-s adószám megszerzésére is. Az EU-s adószám segítségével lehetőség van ÁFA mentesen kereskedni más EU-s ország felé.
Cégforma Cipruson
A legtöbben a ciprusi Nemzetközi Gazdasági Társaságot választják (IBC) offshore cégüknek. Ezt a cégformát megalapíthatja egyetlen személy is, ám lehet akár 50 részvényese is.  A tulajdonosok felelőssége korlátozva van és a cégnek szüksége van egy titkárra is, mely intézi a cég ügyeit cipruson. Az IBC 1000 darab részvényből kell, álljon, és mindegyik részvény értéke minimum 1 ciprusi font kell, legyen. Ezt a cégformát hivatalosan Limited, Ltd.-nek nevezik, azaz Zárt Korlátolt Felelősségű Társaságának. A cég kötelezően kell, nyisson egy irodát cipruson, valamint kötelezően kell egy könyvelőt alkalmazzanak, amely elkészíti az éves beszámolókat. A cégalapítás során, a tulajdonos, valamint a részvényesek adatait le kell adni a Registrar-nál (az adatok a következők: lakhely, teljes név, útlevél másolata és nemzetiség).
A cégalapítás időtartama Ciprusban megközelítőleg egy hónapot vesz igénybe.

Banki gondok
2013 márciusában a ciprusi bankok csődbe mentek a Görögországnak adott hitelek miatt. Emiatt rengeteg cég kimenekítette magát ciprusból a bankok nyitása után levő tőkekorlátozások miatt. Egy offshore cég nem tud tőkekorlátozás mellett tevékenykedni. Ciprus ugyan kapott egy 10 milliárd eurós mentő összeget, még így sem biztos, hogy az adóparadicsomi ország helyre fog állni. Ez az eset leginkább az olyan gazdagokat sújtották, akik ciprusban őrizgették értékeiket. Sokan megnyugodhatna akár attól is, hogy Ciprus az Európai Unió védelme alatt áll, így akár nem is lesz olyan nagy veszteség egy offshore cég megalapítása az elkövetkezendő időkben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése