2013. július 25., csütörtök

Cégalapítás Svájcban



            Svájc, szerintem minden ember szemében egy különleges ország, a szépségén és a függetlenségén kívül még remek üzleti lehetőséget rejt magába.
            Svájcot adóparadicsomnak is nevezik, hisz adózási szempontból az egyik legkedvezőbb hely és gazdaságilag már négy éve a világ egyik legversenyképesebb országa. Már nagyon sok országgal kötött kettős adózást elkerülő egyezményt, ezek között ott vannak az Európai Unió tagállamainak többsége is.
            Svájc 26 kantonra van felosztva, viszont a cégalapítási szempontból nem minden kanton versenyképes. A legversenyképesebb kantonok között ott van Zürich, Basel, Genf, Zug, Aargau és Luzern. [Asvájci kantonokról bővebbinformációkat itt találhat]
Eumedjob - Orvosi munka Svájcban

            Cégformák Svájcban
            Mivel a cégalapítás első lépése a cégforma kiválasztása, így most én is ezt helyezem előtérbe. Ebben az alpontban felsorolom az alapítható cégformákat, majd a folytatásban külön-külön fogok részletezni minden fontosabb cégformát.
            Üzleti tevékenységre a következő vállalkozási formákat javaslom:
            1)      Korlátolt Felelősségű Társaság – GmbH
            2)      Részvénytársaság – AG
            3)      Egyéni vállalkozó
            4)      Betéti Társaság – KG
            5)      Általános partnerség
Svájcban a következő vállalkozási formákat találjuk meg:
       -    Kereskedelmi Társaság
       -    Leányvállalat
       -    Magánvállalkozás 
       -    Kft
       -    Részvénytársaság

Korlátolt felelősségű Társaság, azaz GmbH
GmbH esetében fontos tudni, hogy szükséges két alapító személy, valamint az ügyvezetők között kötelezően kell, legyen egy svájci lakos is. Természetes személyek ugyan úgy jogosultak a GmbH alapítására, mint a jogi személyek. Ez a cégforma olyan emberek számára ajánlatos, akik kevesebb pénzösszeggel rendelkeznek, valamint akik cégükkel gyártási, kereskedelmi vagy bármilyen üzleti tevékenységet szeretnének folytatni. A GmbH egyik előnye, hogy az alaptőke értéke 20.000 CHF (ez 16 ezer eurónak felel meg és be kell fizetni az egészet), egy másik fontos előny pedig, hogy a tagok felelőssége korlátolva van az alaptőkére.

Részvénytársaságok (AG)
A részvénytársaságot tőketársaságnak is nevezik, mivel ennél cégformánál az alaptőke értéke részvényekre van felosztva.
Bár az nem számít, hogy az alapító személy milyen állampolgársággal rendelkezik, viszont az igazgatótanácsban egy személy kötelezően Svájc, vagy egy EU-s ország állampolgárának kell lennie. Ezen kívül az igazgatótanács felének kötelezően kell, legyen Svájcban bejelentett lakcíme.
A részvénytársaság alaptőkéjének értéke 100.000 svájci frank (CHF), melyből 50.000 svájci frankot be kell fizetni, ebben az esetben lehetőség van tárgyak, ingatlanok értékeinek bevitelére is.
Előnyei:
          -      az alapításhoz elegendő 1 részvényes is
          -      anonimitás
          -       a részvénytársaság felelőssége csak az alaptőke értékéig terjed ki
          -       a részvények könnyen átruházhatóak, könnyen cserélhetnek gazdát
A részvénytársaságnak van két hátránya is, az egyik hogy az igazgatótanács fele svájci kell legyen,  másik pedig a magas adminisztrációs költségek.

Cégnevek GmbH és AG esetén
Ebben a két esetben a cégnevet le kell foglalni, valamint nem lehet olyan cégnevet megadni amely már létezik az országban, vagy külföldön már nagyon elismert, híres márkanév.

Egyéni vállalkozás
Az egyéni vállalkozáshoz elegendő mindössze egy személy, mely egy önálló tevékenységet szeretne folytatni. Az alaptőke értéke nincs meghatározva, így a tulajdonos akkora alaptőkét fizet, be amekkorát akar. A cégnév ebben az esetben a tulajdonos neve kell, hogy legyen.
A cég vezetője saját vagyonával felel a cég tartozásaiért.

Adózás Svájcban
Bár Svájcban az adózások minden kantonban változnak, vannak egységes, adókulcsok melyek minden kantonra vonatkoznak. A társasági adókulcsok általában 8 és 31% között mozognak.
Az általános ÁFA kulcs itt mindössze 7,6%-os (ez Magyarországon 27%), melynél alacsonyabban nem lehet találni Európa területén.
A svájci jövedelemadó 4.4-19% között mozog. Az önkormányzati adók 4 és 16% között vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése