2013. július 17., szerda

Cégalapítás Ukrajnában



            Bár az Ukrán cégalapítást még nem választja olyan sok üzletember, érdemes megtudni, hogy hogyan működik Ukrajnában a cégalapítás, és persze ennek az árait.
            Ukrajnában alapítható Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft.), valamint Magánvállalat (Mv.), ám ezek közül a kft.-t szokták leginkább kedvelni az emberek.

            Szükséges dokumentumok
            A szükséges dokumentumok listája bár nem nagy, mégis különböző kritériumok határolják be ezeket. Kft. és Mv. esetében is ugyan azok a dokumentumok kell szolgálni.

            Az alapítók esetében a következők szükségesek:
1)      Ha az alapító Ukrán állampolgárságú természetes személy, akkor ebben az esetben szükség van egy személyigazolványra és az adófizető személyi adószámára.
2)      Ha az alapító külföldi természetes személy, akkor szükség van a személyigazolvány másolatára, illetve egy ukrán adószámra, melynek az igénylését a megbízott ügyvéd fogja elvégezni.
3)      Ha az alapító Ukrán illetőségű jogi személy, akkor szükség van, egy kivonatra mely bizonyítja az állami bejegyzést, valamint egy kivonatra az egységes állami nyilvántartásból.
4)      Ha az illető külföldi illetőségű állampolgár által benyújtott dokumentumokat el kell látni egy konzuli felülhitelesítéssel, vagy egy Apostille záradékkal, illetve kell a cégkivonat, melyet a székhely szerinti illetékes hatóság bocsájtott ki.

Ahhoz, hogy egy külföldi állampolgár legyen a cég igazgatója szükség van az adott személy munkavállalási engedélyére, melyet csak a cég bejegyzése után lehet igényelni. A cégbejegyzésnél, viszont csak ukrán állampolgár lehet az ügyvezető.

Miért jó a kft? Alapításhoz szükséges információk
Manapság minden ország legkedveltebb cégformája a Korlátolt Felelősségű Társaság. Nem változik ez Ukrajnában sem, mivel nincs megszabva a törzstőke minimális összege, és a tagok felelőssége is, csak a befektetett összegig terjed ki.

Az alapítás előtt érdemes összeírni a következő információkat, leendő cégünkről:
-          a cég neve, melynek különböznie kell a már meglévő cégek neveitől (ez cirill betűkkel fog megjelenni a cég papírjaiban)
-          az alapító(k) neve(i)
-          a társaság székhelye
-          alaptőke mértéke és befizetési módja
-          a társaság elérhetőségei (telefonszám, e-mail cím)
-          a tevékenységi körök

A magánvállalatról egy-két szó
Szerintem mondanom sem kell, hogy ez egy egyszemélyes gazdasági társaság, így ez a cégforma azok számára kedvező, akik egymagukban szeretnék cégügyeiket végezni. Összefoglalva a magánvállalat és a kft. között csak a tulajdonosok száma különbözik.
Alapítás előtt itt is a fent említett dolgokat kell összeírni, és elküldeni a cégalapítással foglalkozó ügyvédnek, annyi különbséggel, hogy nem kft.-t alapítunk, hanem magánvállalatot.

Árak és időtartam
Magánvállalat és Korlátolt Felelősségű Társaságoknál is egyazon árak érvényesek, valamint ugyan annyi idő alatt készülnek el. Mindkét cégforma alapításának ára 700 és 1000 euró összegre tehető. Ám erre rájön még a bélyegző, könyvelő és bankszámlanyitás díja is.


A cégalapítás időtartama mindkét gazdasági társaság esetében átlagosan 3-4 hét.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése