2013. június 21., péntek

Szlovák cégalapítás


Valószínűleg nem túlzok, ha azt mondom, hogy a magyar vállalkozók adóparadicsoma volt egy időben Szlovákia, hiszen éves szinten százával, ha nem ezrével érkeztek Szlovákiába a magyarországi vállalkozók, akik KFT-t, vagy más gazdasági társaságot hoztak létre itt. De miért is olyan kedvelt a magyar üzletemberek körében a szlovák cégalapítás? Elsősorban a földrajzi közelség teszik annyira vonzóvá ezt az országot a magyarok számára, mivel a szlovák határ Budapesttől alig 50 km-re van, és az olyan határmenti városokban, mint Párkány, Komárom a magyar nemzetiségű populáció is jelentős, hiszen a lakosságnak több mint a fele beszéli a magyar nyelvet, és az ügyfeleknek magyar kiszolgálásban lehet részük, ha szándékuk a cégalapítás Szlovákiában.

Másodsorban azonban lényeges szempont volt az is, hogy a szlovákiai adók szintén kedvezőek voltak. 2012-ig a társasági adó mértéke mindössze 19% volt, ami habár nem olyan alacsony, mert a magyarországi társasági adó csak minimális 10%, ám egy jelentős előnye van a szlovák KFT-nek a magyarral szemben, mégpedig az, hogy szlovák lakcímmel rendelkező cégtulajdonosoknak, tehát helyi adórezidenseknek nem kell osztalékadót fizetni, ami további 14% Szlovákiában, nem beszélve a magyarországi 16%-ról. 2012-ben azonban komoly változtatásokat eszközölt a szlovák parlament mind az adózás terén, mind pedig a vállalkozások alakulásakor történő adószámkiosztás terén, hiszen míg 2012 előtt nagyon könnyen meg lehetett alapítani egy vállalkozást, ami szinte azonnal meg is kapta az EU-s adószámot, így újabban már csak nagyon körülményes módon juthat hozzá egy újonnan alakult KFT a Közösségi Adószámhoz. Maga a cégalapítás hamar végbemegy, hiszen az aláírástól számított mindössze két héten belül megtörténik a cég bejegyzése, megjelenik az a hivatalos cégregiszterben, ám hogy ÁFA-körbe beiratkozhasson egy cég, és EU-s adószámot szerezzen, annak nagyon komoly feltételei vannak.

Jelen pillanatban a hatályos jogszabályok értelmében egy újonnan alakult vállalkozás csakis akkor kaphat teljesértékű EU-s adószámot, ha elérte az 50 ezer eurós forgalmat, ami azt jelenti, hogy ezen összegig az ÁFA befizetésével dolgozhat, s ha meghaladta ezt a forgalmat, akkor automatikusan megkapja a Közösségi Adószámot. Természetesen már alakuláskor igényelhető egy úgynevezett fehér adókártya, ami sajnos nem egyenlő a rózsaszín adókártyával, ami a teljeskörű ÁFA-regisztrációt jelentené.

A cégalapítási szolgáltatók között vannak azonban olyanok is, akik fehér adószámot intéznek a vállalkozásnak, és nem informálják teljeskörűen az ügyfelet, aki majd csak a cég működésének a megkezdésekor döbben rá, hogy külföldről való vásárlás esetén az ÁFA-t mégis csak be kell fizesse.

Továbbá egy másik kritériuma is létezik az EU-s szám megszerzésének, mégpedig egy 10 ezer eurós kaució elhelyezése egy letéti számlán. Éppen ezért sokan választják azt a megoldást, hogy vásárolnak egy kész szlovák céget, ami már teljeskörű ÁFA-regisztrációval rendelkezik, egy ilyen vállalkozásért azonban 4-5 ezer eurót is elkérhet az eladó.

Szlovákiában a társasági adó jelenleg 23%, osztalékadó 14%, az ÁFA pedig 20%, ami még mindig sokkal kevesebb, mint Magyarországon. Mi magyarok a magunk 27%-os ÁFA-kulcsával sajnos Európa sereghajtói közé tartozunk. Lehet, hogy a társasági adónk 10%, ám a 27%-os ÁFA majdhogynem egyedülállónak nevezhető hazánkban.

Ha a szlovákiai cégalapítást követően bejelentkezünk egy szlovák lakcímre, akkor az osztalékadót megspórolhatjuk. Így tehát mégis csak előnyösebb egy szlovák cég, mint egy magyar, mert habár 23%-os társasági adót fizetünk, osztalékadót nem fizetünk, ha rezidensek leszünk Szlovákiában, és ÁFA-mentesen számlázhatunk más európai országok fele, ha teljeskörű ÁFA-regisztrációnk lesz.

Ám az utóbbi időben történt változások miatt jelentős mértékben megcsappant a magyar befektetők száma Szlovákiában, ugyanis sokkal vonzóbbnak tartják Romániát, ahol bizonyos feltételek teljesülése mellett csupán 3% társasági adót kell fizetniük a vállalkozásoknak. Olvassák el CégalapításRomániában cikkünket, amelyben tájékozódhat a romániai cégalapítás feltételeiről is.

Ha viszont mégis úgy döntenek a vállalkozók, hogy Szlovákiában alapítanának vállalkozást, akkor sok sikert kívánunk nekik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése