2013. május 6., hétfő

Cégalapítás Bulgáriában, bolgár vállalkozás



 
Bulgária zászlaja
            Bár kevesen tudják, Bulgáriában igen hasznos lehet egy cég alapítása, hisz adóparadicsomnak tekinthető viszont nem sorolható a Ciprus és Málta féle adóparadicsomok közé. Bulgária már 2007 óta EU-s tagállam, így igényelhető EU-s adószám is, melynek segítségével más európai ország felé ÁFAmentesen lehet számlázni.
            Adózási szempontból már csak azért is előnyös lehet, mert itt van az egyik legalacsonyabb társasági adókulcs, egész Európában. A társasági adó értéke mindössze 10%, az ÁFA kulcs is mindössze 20%, illetve a személyi jövedelemadó is csak 10%. Az osztalékadó is elkerülhető, ha az osztalékot egy európai állampolgár veszi ki. 
            Bulgáriában alapítható jogi személyiséggel rendelkező Korlátolt Felelelőségű Társaság, melyet OOD-nek neveznek (ODD = Druzsesztvo sz ogranicsena otgovornoszt). Ez a cégforma hasonló a németországi UG cégformával, hiszen ezeknél elegendő mindössze 1 euró alaptőke (pontosabban 2 BGN-bulgária pénznemében számolva), melyet a cég bankszámláján kell elhelyezni. Ezt a társasági formát akár egyetlen személy is. Egy ODDnek minimum egy ügyvezetője kell legyen, mely csak természetes személy lehet, viszont lehet külföldi állampolgár is. Az ODD-n kivül még létezik SD (azaz Szabiratelno druzsesztvo = kkt - közkereseti társaság), illetve KD (Komanditno druzsesztvo = bt - betéti társaság).
            A bolgár cégalapításhoz szükséges egy bankszámlanyitás, cégbélyegző, állami illeték, illeték a bolgár közlönybe való megjelenítésre, BULSTAT illeték, közjegyző illeték, illetve az okmányok hitelesítése és székhely. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése