2013. május 12., vasárnap

Cégalapítás Horvátországban



         

Cégalapítás Horvátországban
            Horvátország egy igen ismert ország turisztikai téren. Viszont most nem a tengerpartról fogok írni önöknek, hanem a Horvát cégalapítási folyamatról.  
            Első sorban fontos tudni, hogy július 1.-én Horvátország belépett, az Európai Unió soraiba 28. tagállamként, így a külföldiek és belföldiek egyaránt rengeteg előnyben részesülhetnek. Ha például egy horvát állampolgár ellátogat, egy másik Európai Uniós országba akkor ugyan olyan egészségügyi biztosításban részesül, mint az adott ország állampolgárai, valamint kevesebbet kell fizetniük, ha valamelyik EU-s országból hazatelefonálnak. A horvát vállalkozások is jól jártak, hisz mostantól szabadon áthelyezhetik, külföldre tőkéjüket, valamint ÁFA mentesen számlázhatnak más EU-s ország felé. Ezek mellett pedig, az ország ezen túl szert tehet uniós regionális fejlesztési támogatásra is.

            Milyen iratok szükségesek a cégalapításhoz?
            Ha a horvát céget egy magánszemély alapítja, akkor elég mindössze egy útlevél és egy lakcímkártya, illetve a cég leendő ügyvezetőjének útlevele és lakcímkártyája, valamint ezen iratok hivatalos fordítása.
            Ha a horvát céget egy másik cég alapítja, akkor szükség van egy cégkivonatra (mely nem lehet 30 napnál régebbi), az cég aláírójának és a leendő cég ügyvezetőjének útlevelére és lakcímigazolására, valamint ezen iratok hivatalos fordítására. Ezek mellett pedig szükség van az alapító cég bélyegzőjére is.

            Horvátországi cégformák
            Horvátországban két részre oszthatók a cégformák: az egyik a vagyoni társaság, ahol a társaságba bevitt vagyon nagyságáig felelnek a tagok a társaság kötelezettségeiért. A másik pedig a személyi társaság, melynek esetén a tag a saját vagyonával felel a társaság kötelezettségeiért.
            A vagyoni társaságok a következők:
-          Korlátolt Felelősségű Társaság (horvát megfelelője a d.o.o.) – melynek alaptőkéje nem lehet kevesebb 20 ezer kunánál
-          Részvénytársaság (d.d) – melynek minimum alaptőkéje 200 ezer kúna
-          Gazdasági Érdekegyesülés (GIU)
A fent említett vagyoni társaságok mellett, még lehetőség van egy úgynevezett
j.d.o.o. alapítására is, mely a németországi egy eurós társasághoz hasonlít. Ez a Korlátolt Felelősségű társaság abban különbözik a d.o.o. (azaz teljes értékű kft-től), hogy az alaptőke minimum értéke, mindössze 10 kuna, és a törzstőke befizetésnél nem elfogadott az apport.

Az személyi társaságok pedig:
-          Közkereseti társaság – Kkt. (horvát j.t.d.)
-          Betéti társaság – Bt. (k.d.)
A törzstőkét magánszemélyek akár készpénzben is kifizethetik, vagy utalhatják. A cégek is átutalhatják a törzstőke értékét. Viszont ha az alapító fél egy külföldi jogi személy, akkor a befizetés csak átutalással történhet.
           
Adózás
            Horvátországban igen változók az adózási értékek. A nyereségadó alap értéke 20%, viszont a különböző kedvezményeknek köszönhetőek ez változhat is. Az ÁFA értéke 22%, bár kenyérre, tejre, könyvekre, gyógyszerekre 0%-os ÁFA kulcs van érvényben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése