2013. április 27., szombat

Cégalapítás Luxemburgban



            Luxemburg egy kis állam, mindössze 500 ezer lakossal, viszont amilyen kicsi, cégalapítás szempontjából tökéletes. Amerika után Luxemburgban van a második legnagyobb központja a befektetési alapoknak. Ami pedig a legfontosabb, hogy óriási adóelőnyök vannak érvényben, ami megkönnyíti a cégek működését és nyereségi lehetőségét.
            A luxemburgi cégalapításnál leginkább két társasági formát használnak. Az egyik az SH, azaz a nyílt részvénytársaság, a másik pedig az SHRL, mely forma a magyarországi kft-nek felel meg. Ezeken kivül még létezik az SF-nek nevezett cégforma, amely a magán és családi vagyonkezelésre szolgál.
            Az alaptőkék értéke nem alacsony, hisz egy SHRL alaptőkéje minimum 12 ezer euró, míg egy SH alaptőkéje 34 ezer euró. Egy SHRL esetében szükség van legalább egy igazgatóra (itt a cégalapítás időtartama mindössze 3 nap), míg SH esetében kötelezően kell 3 igazgató amiből 1 helyi, azaz luxemburgi állampolgár kell legyen és a cégalapítás időtartama minimum egy hónapot vesz igénybe.
            A társasági adó, és a kisebb adók mértéke együttesen 28%. A áfa kulcs 15%, viszont léteznek 6% és 3%-os kedvezményes kulcsok. Ami fontos, hogy luxemburgban komolyan veszik a könyvelést és átláthatóságot, ezért fontos lehet egy jó könyvelő felvétele.
            A luxemburgi bankszámlanyításhoz elegendő mindössze egy útlevél, vagy más okmány, amely bizonyítja a személyazonosságot. Az ottani bankok nem szívesen adnak egyből bankkártyát, viszont, ha a korábbi bankjától kér egy ajánlólevelet, akkor biztos lehet benne, hogy azonnal megcsinálják a bankkártyát is és más szolgáltatást is igénybe vehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése