2014. június 2., hétfő

Cégalapítás Albániában            Albániában egyelőre tényleg nagyon kevés magyar vállalkozó vagy befektető tevékenykedik, pedig az állam ösztönzi a külföldi befektetőket. Rengeteg pályázati lehetőségük van a külföldi vállalkozóknak, valamint emellett rengeteg támogatást is kapnak. A kereskedőknek is egy nagyszerű lehetőség lehet Albánia, mivel az ország kereskedelmi forgalma nagyon alacsony, ami azt jelenti, hogy rengeteg új dolgot lehet az országba bevinni.
            Adózás
            Úgy gondolom, hogy az adózási rendszerről érdemes már az elején beszélni, hisz Albániában az egykulcsos adórendszer van életben, melynek értéke mindössze 10% és ezzel Európa legalacsonyabb adói közé sorolható. Emellett pedig rengeteg országgal van kettős adózást elkerülő egyezménye Albániának (pontosabban a következő országokkal: Málta, Franciaország, Németország, Hollandia, Moldova, Belgium, Montenegró, Ausztria, Luxemburg, Litvánia, Spanyolország, Írország, Kína, Észtország, Bosznia, Korea, Szlovénia).
            A cégalapítási folyamatot az Albán állam 2007-ben megkönnyítette és az időtartamát is lecsökkentette, így a cégalapítás lehetséges akár egyetlen nap alatt is, illetve mindössze néhány űrlap kitöltésével. Emellett pedig a cégalapítási folyamattal egyszerre el lehet intézni az egészségügyi biztosítást, adóbejelentést, munkaügyi bejelentést és társadalombiztosítást is.
            Társasági formák
            A legelterjedtebb társasági forma Albániában sem más. mint a Korlátolt Felelősségű Társaság (SH.A.K) melyhez elegendő mindössze egyetlen részvényes és igazgató. Minden kft.-nek szüksége van egy bejegyzett irodára, valamint 100 ezer albán LEK alaptőkére (ez megközelítőleg 715 euró), minimálisan 1000-es névleges részvényekre felosztva.
            Nyílt részvénytársaság esetében a minimum alaptőke értéke 2 millió LEK, míg a zárt részvénytársaság esetében 1 millió LEK, és mindkettő esetében elegendő egyetlen alapító tag.
            Ezek mellett lehetőség van Fióktelep, Leányvállalat vagy Képviseleti iroda alapítására is, melyeket egy külföldi anyavállalat hozhat létre. Ezek a társaságok végezhetnek bármilyen tevékenységet abban az esetben, ha az anyavállalat vállalja a felelősséget a cég minden tettéért. A Képviseleti iroda az egyetlen mely nem folytathat csak kutatási tevékenységeket.
           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése