2014. május 19., hétfő

Cégalapítás Oroszországban            Reménykedve abban, hogy megoldódik a jelenlegi konfliktus a NÁTÓ és Oroszország között úgy döntöttem, hogy Oroszország cégalapítási folyamatáról is írok pár fontosabb információt. 
            Társasági formák
            Lényegében a társasági formák nevei és összetétele megegyezik a Magyarországi cégformákkal, néhány kisebb eltéréssel. Tehát Oroszországban a következő társasági formák közül lehet választani:
-          Egyéni vállalkozás
-          Korlátolt Felelősségű Társaság (orosz megfelelője OOO, azaz Orgányizácija Ogrányicsennoj Otvetsztvennosztyi)
-          Nyílt Körű Részvénytársaság
-          Zártkörű Részvénytársaság
-          Fióktelep/Képviseleti iroda
Amint azt fennebb is írtam, a társasági formák többé-kevésbé megegyeznek a hazánkban használatos formákkal. Ám amit érdemes tudni, hogy az alaptőke értéke Rt. és Kft. esetében is 10 ezer rubel, mely megközelítőleg 380 eurónak felel meg. Annyi különbség van a kft. és az rt. között, hogy előbbinél az alapításkor ezen összeg felét be kell fizetni, míg az utóbbi esetében 3 hónapon belül az egész összeget be kell fizetni. Az alaptőke mindkét esetben részvényekre oszlik és minden tulajdonos a saját részvényének összegéig felel.
Minden orosz cégnek ÁFA bevallásokat kell leadjon havi szinten, míg az adóbevallást és számviteli jelentést csak negyedévente.
Sokan választják a kész cég megvásárlását, mely normális esetben drágább, mint a cégalapítás, ám vannak olyan esetek, melyekben szükség van engedélyekre is, ilyenkor olcsóbb megvenni egy kész céget, mint megalapítani egy újat és megszerezni az engedélyeket. Az alapítás időtartama 2-3 hét, míg a cégátvétel csak pár nap. Az alapítás díja 10 ezer rubeltől, míg a cégeladásé 40 ezer rubeltől kezdődik.
A fióktelepek és képviseleti irodák nem tekinthetők jogi személynek. A fióktelep végezhet kereskedelmi tevékenységet, míg a képviseleti iroda csak az anyavállalat érdekeit képviselheti, reklámozhatja azt, tehát csak marketing szempontból hozzák létre. Az alaptőke minimum értéke egyik esetben sincs meghatározva. Mindkét esetben éves szinten ki kell fizetni egy bizonyos átalány díjat, fióktelep esetében pedig más adók is megjelennek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése