2014. május 4., vasárnap

Cégalapítás Litvániában                Litvánia már 10 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, azaz pontosan 2004. május 1.-én, ami lehetővé teszi, hogy áfa mentes kereskedelem történjen országaink között. Az ország még nem az euro övezet tagja így még a litván litas (LTL) a hivatalos pénznem. 1 LTL 0.3 eurónak felel meg.
                Vállalkozási formák Litvániában
-          Egyéni vállalkozás
-          Közkereseti Társaság
-          Betéti Társaság
-          Részvénytársaság
-          Korlátolt Felelősségű Társaság
A vállalkozási formáknál nem csak a neveik, de a szerkezetük is megegyezik a többi európai ország társasági formáival.
Egyéni vállalkozás
                Az egyéni vállalkozásokat nem szükséges beregisztrálni a cégbíróságra, ha kevesebb, mint 5 embert foglalkoztat és kevesebb, mint 20 ezer LTL árbevétellel rendelkezik, vagy kereskedés esetében nem éri el a 200 ezer LTL forgalmat. Mint más országokban is, Litvániában is a saját vagyonával felel az egyéni vállalkozó.
Bt. és kkt. Esetében a szabályozások teljes mértékben megegyeznek a hazánkban használtakéval.
Korlátolt Felelősségű Társaság
                Szerintem már nem is kell mondanom, hogy ebben az országban is ez a legelterjedtebb vállalkozási forma. A törzstőke minimum értéke 3 ezer euró, azaz 10 ezer LTL. Szükség van legalább két tagra, ám nem lehet több 100 tagnál. A törzstőkébe bevihető apport is, ám a 4000 LTL-t meghaladó apport esetén szükség van egy könyvvizsgálói értékelésre.  Bár a tagok a betétjeik mértékéig felelnek, mégis egy törvényellenes magatartás esetén akár a saját vagyonukat is elveszthetik.
Részvénytársaság
                A részvénytársaságok minimális alaptőkéje nem kevesebb, mint 43,500 euró, mely 150 ezer LTL-nek felel meg. A bejegyzéssel egy időben az alaptőke 25%-át kell befizetni.

                Adózás
-          A Litván társasági adó mértéke 15%
-          Osztalékadó 15%
-          ÁFA 21%
-          Ingatlanadó 1%
-          Személyi jövedelemadó 27%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése