2014. április 22., kedd

Cégalapítás Lettországban            Lassan elérkezünk utolsó cikkünkhöz is, mellyel hivatalosan is olvasható lesz az összes európai ország cégalapítási folyamata, ám előtte még be kell mutatnom a Lettországi cégalapítást is. A magyarországi vállalkozók számára Lettország nem egy kedvelt ország, legalábbis, ha azt nézzük, hogy eddig hány magyar alapított az országban vállalkozást. Szétnéztem a magyar nyelvű oldalakon, ám nagyon kevés információt találtam erről a témáról.
            Vállalkozási formák
            Lettországban ugyan úgy, mint más európai országban 5 társasági forma létezik, mégpedig:
-          Egyéni vállalkozás
-          Betéti Társaság
-          Közkereseti Társaság
-          Korlátolt Felelősségű Társaság
-          Részvénytársaság
A betéti társaság és a közkereseti társaságok teljes mértékben megegyeznek a magyarországi megfelelőjükkel, ám a többi vállalkozási forma között léteznek eltérések.
            Egyéni vállalkozás
            Lettországban az egyéni vállalkozásoknak nem kell, beregisztrálják magukat a cégbíróságra, abban az esetben, ha a kereskedelemből származó jövedelmük nem haladja meg a 200 ezer LVL-t (lett lati, mely megközelítőleg 285 ezer eurónak feleltethető meg), vagy akkor ha nem alkalmaz 4-nél több és a az éves forgalma nem lépi túl a 20 ezer LVL-t (28 ezer euró)
            Ha ezek a feltételek betartásra kerülnek, akkor nem szükséges bejelenteni a cégbírósághoz az egyéni vállalkozást.
            Korlátolt Felelősségű Társaság
            Korlátolt felelősségű társaságok esetében létezik alaptőke, melynek minimum értéke nem kevesebb, mint 2900 euró, mely lehet akár nem pénzbeli apport is, tehát lehet egy lakás vagy földterület is. Az igazgatóság, és alapító tagok lehetnek külföldi állampolgárok is, ám az igazgatók a saját vagyonukkal a vállalkozásnak okozott károkért.
            Részvénytársaság
            A részvénytársaságok esetében az alaptőke minimum értéke 36 ezer euró. Sajnos a részvénytársaságokról kevés információm van, tehát nem ismerem a működési feltételeket, ám annyi biztos, hogy a részvényeket szabadon át lehet ruházni egy másik személyre.
            A cégalapítási folyamat akár 30 napig is eltarthat, és a következő lépéseket foglalja magába: legelőszőr a cégbejegyzési kérelmet kell benyújtani a cégbíróságra, majd a cégregisztráció közzététele szükséges, ezután pedig az adóhatósághoz való bejelentkezés és az ÁFA körbe történő regisztráció. A legvégén társadalombiztosításhoz is be kell jelenteni a cégvezetőt.
            Adózás
            Az Általános Forgalmi Adó mértéke Lettországban mindössze 18%, ám léteznek 5 és 0%-os kedvezményes kulcsok is.
            Az ingatlanadó 1,5%, melyet mindenkinek meg kell fizetnie.
            A társasági adó 15%
            Osztalékadó 10%
            Személyi jövedelemadó 25%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése