2014. április 7., hétfő

Cégalapítás Észtországban            Szerintem sokan azt hiszik, hogy Észtországban nem vállalkoznak a magyarok, ám ez tévedés, ugyanis ez az ország egy adózási szempontból és kereskedelmi szempontból is tökéletes. A leginkább azok járnak jól, akik munkásokat akarnak foglalkoztatni, ugyanis a bérköltség nagyon alacsony az országban.
            Észtországban az emberek ismerik, és szeretik a magyar termékeket, bár leginkább azt ajánljuk, hogy egy üzletlánc segítségével próbáljanak túladni termékeiken, mivel nagyobb esély van arra, hogy az emberek megvásárolják ezeket a termékeket.
            Vállalkozási formák
            Magyarországhoz, és a többi európai országhoz hasonlóan Észtországban is a következő társasági formák vannak jelen:
- Közkereseti társaság (täisühing – rövidítése TÜ)
            - Betéti társaság (Usaldusühing – UÜ)
            - Korlátolt Felelősségű Társaság (Osaühing – OÜ)
            - Részvénytársaság (Aktsiaselts – AS)
            - Egyéni vállalkozás (füüsilisest isikust ettevõtja- FIE)

Közkereseti társaság
            A magyarországi jogviszonyokhoz hasonlóan az Észt kkt-nak sincs előírva az alaptőke minimum értéke, viszont a tagok korlátlanul felelnek a társaság tevékenységéért, a teljes vagyonukkal.

Betéti társaság
            Ugyan úgy, mint a kkt-k esetében a betéti társaságoknak sincs meghatározva az alaptőke minimum értéke, és a tagok itt is saját vagyonukkal felelnek a vállalkozás tevékenységéért. A társaságot irányíthatja és képviselheti egy kültag is, abban az esetben, ha ezt a társasági szerződés megengedi.

Korlátolt Felelősségű Társaság
            Kft.-k esetében az alaptőke minimum értéke 2600 euró. A tagok a részvényeik mértékéig felelnek a társaság tevékenységéért. Ha az alaptőke meghaladja a 25000 eurót a társaságnak szüksége van egy könyvvizsgálóra.
           
Részvénytársaság
            Részvénytársaságok esetében az igazgatótanács felének kötelezően az Európai Uniós lakosnak kell lennie. Az alaptőke minimum értéke itt már 25 ezer euró, és a tagok itt is a részvényeik mértékéig felelnek. A részvények szabadon átruházhatóak egy harmadik fél felé, ám nem lehet őket felosztani.

Egyéni vállalkozás
            Észtországban bárki bejegyeztetheti magát egyéni vállalkozóként abban az esetben, ha az illető az adóhatóságnál ÁFA törvény hatálya alá helyezi magát.

            Adózás Észtországban
            Magyarország és Észtország közt is él a kettős adóztatást elkerülő egyezmény, tehát a személyi jövedelemadó csak az egyik országban fizetendő, ez az érték Észtországban 21%.
            Az Általános Forgalmi Adó értéke 20%, ám létezik még 9%-os kedvezményes ÁFA kulcs, mely gyógyszerekre, könyvekre, újságokra, szállásokra érvényes.
            A társasági adó mértéke 21%
           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése