2014. június 16., hétfő

Cégalapítás Norvégiában
            Norvégiával való kereskedelmi kapcsolat nem túl erős a magyarok szempontjából, hisz az import és export mennyiség nem valami nagy, mondhatni, hogy szinte elenyésző. Ebből kifolyólag kevés magyar üzletember van, aki ebben az országban alapít céget, ám mi mégis úgy gondoljuk, hogy van olyan, akinek jól jönnek, azon információk melyeket mi itt megosztunk.
            Az ország 385 ezer négyzetkilométeren fekszik és majdnem 5 millió lakossal rendelkezik. Hivatalos nyelve a norvég és egyes részeken a számi, hivatalos pénzneme pedig a norvég korona (NOK).
            A vállalkozási formák szabályozásai megegyeznek bármely másik európai ország formáival, az EGT megállapodás révén. A leginkább használatos cégformák itt is a Korlátolt Felelősségű Társaság és a Részvénytársaság.
            A kft.-ről annyit érdemes tudni, hogy a minimális alaptőkének az értéke 100 ezer NOK (ez 3,3 millió forintnak felel meg).  Szükség van 3 igazgatótanács tagra, ám abban az esetben, ha a cég alaptőkéje meghaladja a 3 millió norvég koronát, a tagok száma lehet kevesebb is. Részvénytársaságok esetében az alaptőke minimum értéke 1 millió norvég korona, és itt minden esetben szükség van a 3 igazgatótanács tagra. Annyi eltérő szabályozás van még a részvénytársaságok esetében, hogy az igazgatótanács tagok 40%-a egy nemű kell legyen, ez tehát azt jelenti, hogy egy részvénytársaság igazgatótanácsa nem állhat csak nőkből, vagy csak férfiakból.
            Adózás
            Norvégiában az Általános Forgalmi Adó értéke 25%, ám élelmiszerekre ez lecsökken 11%, illetve 7%-ra személyszállításra.
A nyereségadó 28% ám vannak különböző önkormányzatok ahol ez az érték is csak 24,5%.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése