2013. február 22., péntek

Cégalapítás Magyarországon - Hungarian Company Registration

            Ebben a cikkünkben a magyarországi cégalapításról lesz szó. Megtudhatja, hogy milyen cégformák léteznek, mennyibe kerül, kik alapíthatnak céget, és hogy kikkel érdemes céget alapítani. Az utolsó témát nem fogom sokáig húzni, így inkább már az elején ismertetem az egyik legismertebb cégalapítós iroda Budapesten a Roczko Ügyvédi Iroda, amelynek English verziója itt érhető el.
            Kik alapíthatnak Magyarországon céget? A kérdésre, az a válasz, hogy mindenki, legyen szó külföldi vagy belföldi, természetes vagy jogi személyről. Amellett, hogy bárki alapíthat, céget léteznek különböző szabályozások, amelyek megakadályozzák, azt hogy mindenki minden típusú vállalatot nyisson. Például egy kiskorú nem lehet kkt. és bt. tagja; egy természetes személy korlátlanul felelős tag csak egy társaságban lehet; kft. és rt. alapításához elég egyetlen jogi vagy természetes személy, míg a többi formához minimum 2 szükséges.
            Milyen gazdasági formák találhatóak Magyarországon? A gazdasági formákat 2 részre osztjuk. Az egyik a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (mely lehet Közkereseti társaság –kkt. vagy Betéti Társaság –bt) a másik pedig a jogi személyiségű gazdasági társaság (mely lehet Korlátolt Felelősségű Társaság –kft. vagy Részvénytársaság –rt.).
            Mennyi ideig tart a cégalapítás? Magyarországon az aláírás utáni alig 1 héten belül kézbe veheti kész cégét.
            Mennyibe kerül?  A cégalapítás költségei irodáktól függően változó, de a legolcsóbbak közé tartozik a 6-700 eurós cégalapítási díj, mely általában magába foglalja a cégalapítást, a hozzá tartozó költségeket, székhelyszolgáltatást. Ehhez viszont még hozzájön a törzstőke, mely KFT. esetében 500.000 forint, melyet nem kötelező teljes egészében betenni a cég bankszámlájára, mindössze egy ügyvéd által aláírt nyilatkozat szükséges, hogy ön rendelkezik ezzel a pénzősszeggel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése