2012. december 16., vasárnap

Cégalapítás Dubaiban



            Bár az Egyesült Arab Emirátusok nem Európába tartozik, úgy éreztem ez is fontos lehet, mivel rengeteg meglepetést tartogat számunkra ez az ország és mint sokan tudják, az Egyesült Arab Emirátusok egy nagyon fejlett és gazdag ország így rengeteg előnye lehet, ha ebben az országban alapítunk céget magunknak. A dubai cégalapitásban segitséget is kaphatunk a megjelölt weboldalon.
            Az Egyesült Arab Emirátusokban (később EAE) a vállalatokat két részre lehet osztani, az egyik lehetőség az onshore cég  a másik pedig az offshore cég. Az onshore cégek alapításánál szükség van egy társra aki rezidens állampolgár, ám léteznek úgynevezett Free Zones-ok (Szabad Kereskedelmi Övezetek) ahol Korlátolt Felelősségű Társaságnak megfelelő Busines Company-t, azaz IBC és LTD-t alapíthat adómentesen és adókötelezettség nélkül. Dubai közelében létezik egy Ras al Khaimah nevezetű Offshore központ, ahova már rengeteg nagyvállalat beköltözött (példáúl Cisco, Microsoft, CNN). A legfontosabb dolog, hogy EAE egy olyan ország amelyik nincs a OECD fekete listáján, így nyugodtan alapíthat egy olyan céget melyiknek offshore előnyei vannak, viszont hátrányai nem.
            Most pedig egy pár szó a dubai cégek előnyeiről. Az első és egyben az egyik legfontosabb előny az adómentesség, hisz az EAE-ban nem kell adót fizetniük csak a bankoknak és olajvállalatoknak. Egy másik fontos előny az alacsony részvénytőke, ami mindössze minimum 275$ (100AED). Sokmindenkinek előnyt jelenthet az is, hogy Ras al Khaimah (RAK) cégbírósága nagyon diszkrét, így nem adnak ki semmilyen információt a cégek tulajdonosairól, ügyvezetőiről. A Szabad Kereskedelmi Övezeketben akár egyedüli tulajdonos is lehet egy külföldi állampolgár és nem kell, hogy egy rezidens állampolgár bírtokolja a részvények 51%át. Ami még fontos, hogy nincs számviteli és bevallási kötelezettség, illetve éves jelentés sem a hatóságok felé. EAE-ban nagyon sok székhelyszolgátató van, így könnyen találhat bárki egy székhelyet cégének. Egy másik fontos dolog, hogy a cég bejegyzéséhez nem szükséges kiutaznia a helyszínre az ügyvezetőknek, vagy tulajdonosoknak, elég egy meghatalmazás is. Az arab offshore cégeknek nem kell könyvelést sem vezessenek illetve vezethetnek számlát ugyan úgy országon belül, mint más országokban is. A RAKban az offshore cégeken kivűl még alapíthatóak onshore cégek is, amelyeknek előnyük, hogy az ügyvezetők és tulajdonosok egyből megkapják az Egyesült Arab Emirátusokba szóló vízumot.
            Ezek voltak az Egyesült Arab Emirátusok cégeinek előnyei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése