2012. december 16., vasárnap

Cégalapítás Szlovéniában


            Ha Szlovéniában alapíttatna céget, akkor látogassa meg a Cégalapítás és Székhelyszolgáltatás Lendván  weboldalt, amely szolgáltató pár hét alatt elkészíti Közösségi Adószámmal együtt a megrendelők cégét.
            Ebben a cikkben a szlovéniai cégalapításról szeretnék pár hasznos információt leírni. Első sorban a törzstőkéről és cégalapítási folyamatról lesz szó, majd az adókról, adózásokról és végül a szlovéniai bankszámlanyitásról.
            Mint minden országban a cégalapításhoz szükség van egy bizonyos összegű törzstőkére. Szlovéniában egy kft. azaz Korlátolt Felelősségű Társaság alaptőkéje minimum 7500 euró, míg egy rt. azaz részvénytársaság alaptőkéje nem kevesebb, mint 25000 euró. A cég megalapításához alá kell írni a társasági szerződést, és ezt közjegyző által kell hitelesíttetni, mely 420 euróba kerül. Miután ez megvan, 15 napon belül a cégbíróságon kell bejegyzésre bejelenteni a céget a területi cégbírósághoz, melyhez mindössze egy 10 pontba összefoglalt formanyomtatvány kitöltése szükséges (ez beszerezhető egy nyomtatványboltban).  A további iratok árát pontban számolják, és 1 pont ára 0,08 euró. A jelentkezési lap 500 pontba kerül (ez 40 eurónak felel meg), ám ez változik az alapítók számától. Egy egyszemélyes társaság 1000 pontba, míg a 10 főnél nagyobb cég bejegyzése 3000 pont. Ezeken kívül még léteznek más díjjak, amiket kötelezően be kell fizetni, mint például közzétételi díj, cégbélyegző elkészítéséért fizetett díj, valamint a kötelező kamara tagsági díj havi kifizetése is kötelező. 
            Most pedig pár szó a Szlovéniában, érvényben levő adókról. Szlovéniában a társasági adó 20%, személyi jövedelemadó 16% (0 és kb. 7400 euró között), 17% (7400 és 14800 euró között) és 41% (14800 euró fölött), kamat-osztalék és tőkenyereség adó 20% az osztalékra és kamatokra, 0-20% a tőkenyereségre és 20%-os az ÁFA. Ezeket, az adókat a Szlovén Köztársaság Adóhivatala (DURS) gyűjti be. Valamennyi jogi és nem jogi személyiségű társaság köteles fizetni a társasági adót, amelyeknek a székhelye Szlovénia területén van, valamint azok is, akik egy külföldi vállalkozás egységeként működnek. Minden Szlovéniában élő természetes személy köteles a személyi jövedelemadó fizetésére, valamint azok is akik minimum 6 hónapig ott tartózkodnak.
Azok a magyar emberek, akik Szlovéniában minimum 5 évet dolgoztak, és ott fizettek adót, választhatnak, hogy Magyarországról vagy Szlovéniából kapják a nyugdíjat.
            A bankszámlanyitáskor sok tényező van, amire figyelni kell mikor bankot választunk. A szlovén bankok kevesebb szolgáltatást nyújtanak a külföldi állampolgároknak, mint a hazaiaknak. A bankszámlanyitáshoz szükség van egy útlevélre, valamint egy szlovén vagy hazai adószámra. Amikre fontos figyelni, hogy a bank ad-e bankkártyát, van-e online bankolási lehetőség, telefonos bankolás lehetséges-e?  Tehát mielőtt elmegyünk bankszámlát nyitni, nézzünk szét a bankok választékai, illetve szolgáltatásai között, biztos akad egy bank, amelyik megfelelő szolgáltatást nyújt számunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése