2013. december 29., vasárnap

Cégalapítás Belgiumban

Cégalapítás Belgiumban


            A belgiumi cégalapítási szokások kapcsán egy kis fordulat lép életbe, méghozzá az, hogy ebben az országban, a külföldiek számára nem a Korlátolt Felelősségű Társaság a legkedveltebb és legkedvezőbb, hanem egy másik társasági forma, melyről a későbbiekben lesz szó. Amit fontos még tudni, hogy mivel Belgium már egy őshonos” EU-s tag, így nem tekinthető az új cégek kedvenc cégalapítási helyének. 

            Társasági formák Belgiumban
            A belgiumi jogszabályokban 5 társasági formával találkozhatunk.
          1.      Egyéni Vállalkozás
          2.      Korlátolt Felelősségű Társaság
          3.      Korlátlan Felelősségű Betéti Társaság
          4.      Részvénytársaság
          5.      Fiókvállalat vagy Leányvállalat

Mint fennebb is említettem, ezek közül a külföldi befektetők nem a Kft.-t vagy az Rt.-t választják szívesen, hanem a Leányvállalat alapítását.
Egy Korlátolt Felelősségű Társaság alapításakor a minimum törzstőke értéke 18.550 euró, melynek az egyharmad részét be kell fizetni (6200 euró), abban az esetben, ha a társaságot 3 fő alapítja. Ellenkező esetben, azaz ha a társaságot egyetlen személy alapítja, a törzstőke minimumának teljes értékét be kell fizetni az alapításkor.
A Részvénytársaságok esetében a törzstőke értéke el kell, érje a 61.500 eurót.
A leányvállalat azért a legkedvezőbb a külföldi üzletemberek körében, mert adókedvezményekben részesül, azaz mentesül az osztalékadó alól, ám ezen kívül különböző esetekben (ha a cég szolgáltatói, koordinációs vagy disztribúciós központként jön létre) további adókedvezményekben részesülhet.  Ezen kívül a törzstőke minimum értéke sincs meghatározva.

A cégalapítás menete
 Leányvállalatok esetében több iratot is meg kell szerezni még a cégbejegyzés előtt. Szükséges az anyavállalat társasági szerződése és mellékletei, az igazgatótanács határozatára, mely kijelöli a leányvállalat jogi képviselőjét. Ezeken kívül szükség van még egy cégbírósági kivonatra, mely bizonyítja az anyavállalat bejegyzését, friss pénzügyi beszámolóra. Ezeket az iratokat pedig hitelesíttetni kell egy közjegyzővel az anyaországból, vagy a Belga Nagykövetség ügyintézőjével.
            Ha a fenti dokumentumokat előkészítette, akkor szükség van a dokumentumok lefordítására is, melyet egy hivatalos belgiumi fordító kell, elvégezzen holland vagy francia nyelvre.
            A dokumentumokat letétbe kell helyezni a helyi cégbíróságon (székhelytől függően), a pénzügyi beszámolókat pedig a Nemzeti Bankban. Minden dokumentumot kötelezően közzé kell tenni a Belga Hivatalos Közlönyben, melyhez a cégbíróságon ki kell költeni a form4 nevezetű nyomtatványt 3 példányban. Ezek után a cégjegyzékszámot kell kérvényezni a cégbíróságtól, melyet kötelezően fel kell tüntetni minden hivatalos iraton. Ha minden megvan, akkor a céget be kell jelenteni az ÁFA adminisztrációs irodában és a cég elkezdheti tevékenységét.

            Adózás
-          Az ÁFA értéke Belgiumban 21%, viszont léteznek csökkentett ÁFA értékek: 0%, 1%, 6% és 12%
-          társasági adó 39%
-          személyi jövedelemadó 25-50%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése