2013. november 30., szombat

Cégalapítás Nagy Britanniában, Angliában



            A jó hír, hogy Nagy Britannia üzleti kultúrája eléggé nyitott, így nincsenek előítéleteik a magyar üzletemberekkel szemben, sőt inkább szeretnek a magyar származású üzletemberekkel együtt dolgozni, mivel Magyarországon az alacsonyabb munkabérek miatt, nagyobb esélye van a versenyképességre.
            Amit fontos még tudni, hogy az Angol cégek nem tartoznak az offshore kategóriába, mégis sok offshore-os előnyt kaphat, aki Angliában alapít céget, ám máshol folytatja tevékenységeit.
            Cégformák
-          Egyéni vállalkozó (Sole Proprietorship)
-          Betéti társaság (Partnership)
-          Korlátolt Felelősségű Betéti Társaság (Limited Liability Partnership - LLP)
-          Zárt Részvénytársaság ( Private Company Limited by Shares – LTD,)
-          Részvénytársaság (Public Limited Company by Shares – PLC)
-          Korlátolt Felelősségű Társaság (Private Company Limited by Guarantee)
Mit is rejtenek magukba ezek a társasági formák? A következő sorokban, elárulok pár részletet róluk.
-          A Betéti társaságot kettő vagy több személy alapíthatja és ezeknek az alapítóknak/tagoknak korlátlan felelősségük van a cég felett.
-          A Korlátolt Felelősségű Betéti társaság, hasonló a Betéti társasághoz, ám itt a tagok felelőssége korlátozva van és teljesíteniük kell a követelményeket. Ebből a szempontból inkább a Kft.-hez hasonlítható.
-          Zárt részvénytársaság esetében részvények megvásárlásával történik a törzstőke befizetése, melyeket nyilvánosan nem lehet árulni, a tagok pedig a befektetett összegig felelnek a cégért.
-          Részvénytársaság esetében egy elég nagy összegű alaptőke befizetése szükséges, mely nem lehet kevesebb, mint 50 ezer angol font (ez nagyjából 18 millió forintnak felel meg), ez az egyedüli cégforma melynél meg van szabva a törzstőke minimuma. A tagok felelőssége a saját tulajdonukban levő részvény mértékéig terjed ki. A részvényeket nyilvánosan és szabadon lehet árulni.
-          Korlátolt Felelősségű Társaság erre ugyan azok a szabályok érvényesek, mint a magyarországi kft.-re. A befizetett törzstőkét bejegyzik az alapító okiratba, majd ha a cég fizetésképtelen lesz, az összeget a törzstőkéből vonják le.
-          Egyéni vállalkozás t egy természetes személy alapíthat, mely saját vagyonával felel az üzletéért.
A cégalapítás Menete
Mint minden cégalapítás esetében, az első lépés a névválasztás. Érdemes több nevet kiválasztani, hisz a cégalapítási folyamat előtt ezeket a neveket le kell ellenőrizni, hogy szabadak-e még, illetve hogy tartalmaznak-e olyan kifejezéseket melyekhez külön engedélyek szükségesek. Ha ez megvan, akkor a cégbíróságra a következő dokumentumokat kell benyújtani: Társasági szerződés (ennek tartalmaznia kell a működési és szabályozási alapelveket), egy nyomtatvány mely tartalmazza a társaság tagjainak adatait, ügyvéd által hitelesített nyilatkozat mely bizonyítja a társaság bejegyzését, alapító okirat (ez tartalmazza a székhely címét, tagok adatait és a cég tevékenységi köreit)
Adózás
Magyarország és az Egyesült Királyság között érvényben van a Kettős adóztatást elkerülő megállapodás. A társasági adó értéke 30%, ám a kezdő, kis vállalkozások esetében, 300.000 angol fontig mindössze 19%. Az Általános Forgalmi Adó (ÁFA) mértéke 17,5%, ám különböző termékekre létezik 5%, illetve 0%-os adókulcs is. A személyi jövedelemadó 40%, munkáltatói járulékok 13%, munkavállalói járulékok pedig 11%.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése