2013. szeptember 1., vasárnap

Cégalapítás Hollandiában


            A Holland cégalapítási folyamatot 2012 második felében egyszerűsítette a Holland állam, ezek az egyszerűsítések főleg a Korlátolt felelősségű társaságokra érvényesek. Röviden a következő változtatások történtek:
-          nincs minimum törzstőke (bár ez az információ kérdőjeles, ezért jobb ha vállalkozás alapítás előtt egy szakértővel beszél)
-          általánosan a társasági szerződés most már mindössze 1 oldal
-          nem kell jogi tanácsadást igénybe venni a cégalapítás előtt
-          a taggyűlést bármely tag összehívhatja, melynek van minimum 1 százalék részesedése a cégben
-          a taggyűlést nem szükséges Hollandiában megtartani
-          a taggyűlés összehívása nélkül is döntést hozhatnak azok a tagok, melyek részvényei többséggel bírnak

Kik alapíthatnak céget Hollandiában?
Bár erre a válaszra az a válasz, hogy mindenki, értem ez alatt a külföldi és belföldi, magánszemélyeket, valamint cégeket is, ám ha az új vállalkozást egy külföldi cég szeretné megalapítani, már sokkal nehezebb a dolog, mivel rengeteg dokumentumot kérnek az illető cégtől, valamint minden egyes dokumentumot kötelezően le kell fordíttatni. Ezek között a dokumentumok között van a két évre visszamenőleg a cég mérlege, aláírási címpéldány és még sok más információ.

Cégformák Hollandiában
A leggyakoribb társasági formák ebben az országban a Korlátolt Felelősségű Társaságok (Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid – rövidítése BV) és a Részvénytársaságok (Naamloze Vennootschap – rövidítése NV)
Ezeknek a jogi formáknak három nagyobb adót kell, kifizessenek, méghozzá a vagyonadót, társasági adót és forgalmi adót.
A Holland Korlátolt Felelősségű Társaság alapítása esetén 18 ezer euró alaptőkét kell befizetni, melyet az alapítási eljárás után ki is lehet szedni a bankszámláról.
A Részvénytársaságok esetében ugyan ez az eljárás, viszont annyiban különbözik, hogy itt 45 ezer euró az alaptőke minimum értéke.

Adórendszer
Fennebb már felsoroltam pár adókulcsot, most viszont részletesebben leírom ezek mértékét. A fent felsoroltakon kívül van még ÁFAkulcs is, melynek értéke 19%, viszont le lehet csökkenteni ezt 6% vagy akár 0%-ra is. Az Általános Forgalmi Adó akkor 0%, ha a cég gyógyszerekkel, élelmiszerekkel foglalkozik.
A társasági adó is változó értékű, méghozzá 25 ezer euróig 20%, 25 és 60 ezer euró között 23%, míg 60 ezer euró fölött 25,5%.
A személyi jövedelemadó is szintén változó:
              -          17.000 euróig 2,5%
              -          17.000-31.000 euró között 10%    
              -          31.000 euró fölött pedig már meghaladhatja az 50%-ot is

További költségek
A Holland cégeket bejegyezheti egy közjegyző is, de mivel szükség van a holland nyelv ismeretére, így ajánlott egy irodát megbízni, mely biztosan elvégzi helyettünk a teendőket, úgy hogy ne legyen problémánk a továbbiakban. Ezeknek általában 4 ezer eurót kérnek, mely tartalmazza a cégalapítási illetékeket is.  Emellett csak a székhelyszolgáltatást és a könyvelést kell kifizetni, melyek havonta 70 eurótól, illetve 120 eurótól kezdődnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése