2013. március 24., vasárnap

Lengyel cégalapítás


           Sok üzletember választja ma már a Lengyel cégalapítást is, épp ezért cikkünkkel segíteni szeretnénk őket, hogy ne hibázzanak a cégalapítási folyamat során. Lennebb olvashat a cégalapítási folyamatról, ennek árairól, adózásokról, bankszámlanyitásról és egyéb szolgáltatásokról, amelyeket igénybe kell vennie egy cégalapítás során.

rsasági formák Lengyelországban
            Lengyelországban, ugyan úgy, mint más országokban létezik Korlátolt Felelősségű Társaság (sp.zo.o – cseh rövidítés) és Részvénytársaság is. A cégalapítási folyamat persze itt sem változik, viszont az alaptőke mértéke már valamivel nagyobb, mint más országokban, itt egy kft. alaptőkéje 1300 euró, míg egy rt. alaptőkéje 13000 euró. Amit fontos tudni egy lengyel cégalapítás előtt, hogy, ha valaki egyedül szeretné megalapítani a céget, és egyben Ő lesz a cég ügyvezetője is, akkor be kell jelentenie magát alkalmazottként is, viszont ha be tudja bizonyítani, hogy már más európai országban alkalmazott, akkor mentesül a bejelentéskötelezettségtől. Illetve az egyszemélyes cégalapítás még a bankszámlanyitásnál okozhat gondot, mivel így kétszer kell kiutaznia a bankhoz az illetőnek, viszont ha két személy alapítja az adott céget, a bankszámlanyitás is elintézhető egy kiutazással.

            Szükséges dokumentumok
            Milyen dokumentum szükséges a lengyel cégalapításhoz? Erre nagyon egyszerű a válasz, hisz mindössze egy lakcímkártya és egy személyigazolvány kell ahhoz, hogy megalapítsa lengyel cégét.
           
            További szükséges szolgáltatások
            Az újonnan megalapított cégnek szüksége lesz még egy könyvelőre és egy székhelyre is, melyeknek árai általában 80 euró/hónap, illetve 20 euró/hónap, fontos az is, hogy a könyvelővel lehessen egy közös nyelven kommunikálni, bár magyar könyvelők nem nagyon találhatóak Lengyelországban, angol nyelven beszélőt biztos, hogy fog találni.
A székhelyszolgáltatás, vagyis más néven virtuális székhely, azért fontos, mert ha a cégnek nem lesz egy rendes irodája, akkor a székhely címére fognak minden fontos levelet kapni, melyet az ottani titkár átvesz és továbbküldi önnek, azaz a cég ügyvezetőjének.

Bankszámlanyitás
Lengyelországban kissé nehezebb a bankszámlanyitás, mint máshol, abból a szempontból, hogy itt vannak olyan, bankok melyek visszautasíthatják a bankszámlanyitást, így ilyenkor egy másik bankot kell keresni. A másik nehézség pedig az egyszemélyes társaság esetén nyilvánul meg, hisz ebben az esetben az a személy, aki a bankszámlát nyitja ki kell, utazzon a bankhoz két alkalommal is.

Adózás Lengyelországban
            Lengyelországban egy 23%-os ÁFA-kulcs van érvényben, illetve egy 19%-os társasági adó.
            Az EU-s adószámnak (vagy közösségi adószám) köszönhetően az áfa is elkerülhető, abban az esetben, ha a cég egy olyan céggel üzletel, mely más EU-s tagállamban lett megalapítva. Tehát, ha ön a lengyel cégéről számlát állít ki egy magyar cégnek, akkor az ön cége mentesül az áfa kifizetése alól, mely már egyből 19%-os profitnövekedést jelenthet. Az adószámot a megalapítástól számítva legkevesebb 1 hét alatt megkaphatja az illető cég, ám vannak esetek mikor 4 hétbe is belekerül a közösségi adószám megszerzése.

            Érdemes megfontolni a lengyelországi cégalapítást, hisz cége hamar elkészülhet, pontosabban 2-4 hét alatt és érdemes befektetni már csak a nagy népesség miatt is. Lengyel céget szeretne alapítani? Kattintson ide!

           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése